?>

Akciğer Kanserinde Beslenme

Akciğer Kanserinde Beslenme

Akciğer kanseri, akciğer dokusunda bulunan hücrelerinin beklenmedik bir şekilde çoğalan tümörlerin oluşumuyla kendini gösteren bir kanser türüdür.  Diğer kanser türlerine göre en sık görülen ve ölüm oranı da oldukça yüksek olan bir kanser hastalığıdır.

Akciğer kanserinin oluşumunda en büyük etkenlerin başında tütün ve tütün mamullerinin kullanılması ve bu tütün dumana maruz kalınması olarak bilinmektedir. Hastalık kendini nefes darlığı, öksürme ve sırt ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir.

Bu belirtilerle birlikte vücut kilo indeksinde düşüşler sağlık açısından gerekli olan vitamin ve proteinlerin azalmasına ve enerji ihtiyacının artmasına sebep olur. Bu nedenle akciğer kanseri hastalarının iyi beslenmeleri ve sağlıklı bir şeklide kilo almaları çok önem arz etmektedir.

Akciğer kanserinde beslenme nasıl olmalıdır? derseniz, birkaç madde halinde şöyle sıralamak mümkündür:

—En önemlisi de tüketilecek besinlerin doğal ve organik olmasına dikkat etmek gerekir. Özellikle doğal yollarla üretilmiş zeytinyağı akciğer kanseri için en iyi besinlerden biridir. Köy yumurtası, çörek otu ve ev yoğurdu da alınması gerekli başlıca besinlerdendir.

—Akciğer kanseri hastalarının özellikle C vitamini, A vitamini, demir, kalsiyum ve protein ağırlıklı besinleri tüketerek kaybedilen kiloların geri alınması, vücutta hasar görmüş hücrelerin yenilenmesi ve gerekli gücün elde edilmesi için önemlidir.

—D Vitamini de kemoterapiden sonra oluşan kansızlığın giderilmesi için gerekli vitaminlerin başında gelir. Kansızlık, tüketilen et ve balık ürünlerinden yeterince alınmayınca takviye olarak D vitamini takviyesine ihtiyaç vardır.

—Tütün ürünlerinin akciğer kanserini tetiklediği bilinmektedir ve bu zararları azaltmak için A vitamini bakımından zengin olan, havuç ve bol miktarda süt tüketilmesi gereklidir.

—Yeni kan hücrelerinin üretilmesi için B 12 vitaminine ihtiyaç vardır. Dana eti, sardalya, lüfer, midye, uskumru, dana ciğeri, tavuk ciğeri gibi besinler B 12 vitamini açısından zengin olduğu için hastalık aşamasında tüketilmesinde büyük fayda vardır.

—Akciğer kanseri hastalarında görülen kemik ağrılarını hafifletmek için C vitamini yönünden zendin besinlerin tüketilmesi önerilmektedir. C vitamini, turunçgiller dediğimiz portakal, greyfurt, mandalina ve limonda ayrıca kivi, brokoli, karnabahar gibi meyve ve sebzelerde bulunmaktadır.

—Tüm bunlarla birlikte akciğer kanser hastalarına, çinko minerali ihtiva eden, ıspanak, mantar, kuzu eti ve susam gibi besinler özellikle operasyondan sonra tüketilmesinin olumlu etkileri vardır. Ayrıca muz, patates ve kayısı gibi meyveler potasyum bakımından zengin gıdaların verilmesi de önerilmektedir.

Akciğer kanseri hastalarının ishal olması durumunda bol su tüketilmeli ve sindirimi kolay yiyeceklerin tüketilmesi gerekmektedir. Potasyum ihtiva eden yiyeceklerin tüketilmesi olası ishalin azalmasına yardımcı olacaktır.

Hastaların kabızlık durumunda ise, tam tahıl ekmeği, kuru bakliyatlar, meyve ve sebze gibi posalı ve lifli yiyecekler tüketilmelidir.

Yorumlar

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir